Asertivnost

Asertivnost znači biti sposoban da se zauzmeš za sebe ali uz uvažavanje drugih. Asertivnost bi se najadekvatnije mogla prevesti kao ’samopotvrđivanje’.

Sigurno ste čuli izraz: “On(a) ne da na sebe.“ To se može reći za osobu koja ima asertivan stav. Takva osoba će slobodno izraziti svoje mišljenje, iskazati potrebu, osećanje, svoje neslaganje, kritiku, nezadovoljstvo, pobuniće se protiv nepravde a u tome je neće sprečiti, na primer, strah od kazne, od odbacivanja, od osude…

Asertivna osoba poseduje određeni set psiholoških i komunikacijskih veština koje je razlikuju od pasivne, agresivne i pasivno-agresivne osobe. Asertivna komunikacija je jedna od glavnih veština koja nam omogućava da uspešno komuniciramo u privatnom i poslovnom okruženju. Njenu osnovu čine asertivna prava – svesnost da imamo prava i da ih poštujemo je neophodna da bismo se osećali poštovano, slobodno, samopouzdano.

Pravo na uvažavanje, pravo da izražavam svoje emocije i stavove, da tražim da se moje potrebe uvaže, pravo da samostalno donosim odluke i pravim izbore... – univerzalna su prava koja važe za svakog, nezavisno od uzrasta, obrazovanja, boje kože, religije… Nažalost, samo su naizgled univerzalna! Začudili biste se koliko ljudi nije svesno ovih prava a još je više onih koji gaze prava drugih ili dopuštaju drugima da to učine.

Kako reći „ne“ i postaviti granice, kako prepoznati manipulaciju i kako odgovoriti na manipulaciju, kako reći „ne znam, ne razumem“, kako uputiti/primiti kritiku, kako odgovoriti na kompliment, zatražiti pomoć, kako odbiti ili izraziti neslaganje sa nekim, da li je u redu predomisliti se, kako doneti odluku, kako se žaliti, kako tražiti poštovanje… – za asertivnu osobu nisu problem jer poznaje i prihvata asertivna prava.  

Vladati svojim emocijama i znati kako da izražavamo svoje emocije – veštine su koje se uče od najranijeg detinjstva. Osobe koje to nisu naučile, mogu imati ozbiljne probleme u svom socijalnom okruženju ali i u zdravstvenoj sferi. Neadekvatno obrađene i (NE)iskazane emocije su uzrok psihosomatskih bolesti i poremećaja. Brojni problemi vode poreklo iz naše nesposobnosti da upravljamo svojim emocijama. Nemohte se zavaravati da se to odnosi samo na partnerske i ljubavne odnose! Ovo je mnogo veći problem koji se proteže na sva područja naše egzistencije: rad, porodica, prijateljstvo, lični uspeh i zadovoljstvo…  

 Šta radi asertivna osoba:

  • ne povlači se pred drugima pa makar to bile osobe od autoriteta – nije pasivna;
  • spremna je da izrazi svoje potrebe, želje, stavove – ima osećaj sopstvene vrednosti i samopoštovanje
  • Oseča se kompetentno i bez straha učestvuje u odnosima sa drugim ljudima
  • Oseca samopouzdanje jer vlada sobom i neće ’izneveriti’ sebe
  • Ne usteže se da kritikuje ponašanje drugih, ali to radi na adekvatan način
  • Spremna je da čuje i prihvati kritiku
  • Dobro upravlja stresom…

Ovo su samo neke od prednosti asertivnosti. Dobra vest: kao i većina veština – i asertivnost se može naučiti.

OLI Psihodinamski asertivni trening je najbolji i najsveobuhvatniji kurs asertivne komunikacije bilo da želite da budete instruktor ili želite da sami unapredite komunikacijske veštine.

Prijava za asertivni trening je u toku.

Scroll to Top